Az uralkodópár
II. Margit, Dánia királynője 1940. április 16-án született az Amalienborg palotában IX. Frigyes (Frederik) király (+ 1972) és Ingrid királyné, született svéd hercegnő ( + 2000) első gyermekeként. A királynő ekkor a Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid nevet kapta. (Az uralkodópárnak még két lánya született: Benedikte hercegnő, és Anne-Marie hercegnő, a későbbi görög királyné.)

A királynőt 1940. május 14-én keresztelték meg a Holmens Kirke-ben, és 1955. április 1-jén konfirmált a Fredensborg palotában. 

Margrethe magántanulóként végezte az iskolát pár évig, és egy angliai bentlakásos iskolában is tanult. Később Dániában és Európa más országaiban is folytatott egyetemi tanulmányokat. Koppenhágában filozófiát, Cambridge-ben régészetet, Aarhus-ban politológiát hallgatott, emellett tanulta Sorbonne-on és Londonban is. A királynő több nyelven beszél, anyanyelve mellett angolul, franciául, németül és svédül.


Margrethe királynő nagy szenvedélye a művészet: festményeket, textíliákat készít, jelmezeket tervez, könyveket illusztrál és fordításokat is készít. Több kiállítása is volt már.


Margrethe 1972. január 14-én foglalta el a trónt, édesapja halála után. Dániában 1953-ban született meg a rendelet, hogy nők is örökölhetik a dán trónt, igaz, csak másodsorban. 

A királynő 1967. június 10-én ment feleségül Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat grófhoz, aki a házasság révén Henrik, Dánia hercege lett. A szertartás a Holmens Kirke-ben zajlott, az esküvői ünnepséget a Fredensborg palotában tartották. A királynő és férje Koppenhágában, az Amalienborg palotában élnek; de többi kastélyukat is rendszeresen használják. 
A párnak két fia született,  Frederik André Henrik Christian koronaherceg 1968 május 26-án, és Joachim Holger Waldemar Christian herceg 1969. június 7-én. A királynő nagyon népszerű a nép körében; őt tartják korunk legmodernebb, legsokoldalúbb uralkodójának.